Je bent hier: Home > Daoïsme

Acupressuur

Acupressuur en acupunctuur worden in het Verre Oosten al duizenden jaren gebruikt om ziektes te behandelen. De Traditionele Chinese Geneeskunst benadrukt de eigen individuele verantwoordelijkheid voor de gezondheid.

Voor een afspraak: Acupunctuur Dongen

Acupressuur is geen vervanging voor reguliere medische behandeling! Elke aanhoudende klacht, ernstige verwonding of symptoom moet door een arts behandeld worden. Onderstaande acupressuur punten verlichten symptomen en pijntjes.

Waarschuwing:

Acupressuur mag nooit gebruikt worden:

Hoe werkt het?

De begrippen interne en externe invloeden zijn erg belangrijk binnen de filosofie van de oosterse geneeskunst. Het menselijk lichaam bevat de constante stroom van qi, de levenskracht.

Deze energie stroomt langs bepaalde wegen, meridianen genoemd en beheersen het functioneren van de organen. Bij gezonde mensen verzorgt deze stroom een constante balans tussen interne en externe energieën. Wanneer deze balans verstoord wordt ontstaat ziekte.

Op deze meridianen liggen acupunten waarmee de stroom van Qi gestimuleerd of verminderd kan worden. Zodoende helpt het stimuleren het herstel van de Qi balans.

Acupressuur gebruiken

Om een punt goed te stimuleren moet een diepe druk uitgeoefend worden. Gebruik daarvoor één van onderstaande methodes:

Voordat u begint probeert u eerst het 'probleem' te definiëren. Bijvoorbeeld bij rugklachten veroorzaakt door stress, is het beter de stress te behandelen dan de rugpijn.

De afbeeldingen geven een indicatie van de plaats van de punten. Wanneer de punten door druk gevonden worden geeft dit eerst een scherpe pijn. Na enkele seconden gaat dit echter over in een dof gevoel.

Wanneer het punt gevonden is oefent u 15 tot 30 seconden druk uit en herhaalt hetzelfde aan de andere kant van het lichaam.

Probeer bij weinig effect het volgende punt in de lijst.

Acupunten vinden

Kies een klacht uit een van de vier menu's en behandel de punten zoals weergegeven in het nieuwe venster en in de gegeven volgorde.