Je bent hier: Home > Daoïsme

中国针砭 - Acupunctuur

De Traditionele Chinese Geneeskunst maakt al eeuwen gebruik van de kennis van meridianen. Meridianen zijn als het ware Qi stromen waarlangs de Qi zich voortbeweegt door het gehele lichaam. Op deze meridianen liggen acupunctuur punten welke zich dicht bij de huidoppervlakte bevinden en welke te manipuleren zijn door massage (Tuina), hitte (Moxa), naalden (Acupunctuur) of druk (Acupressuur).
Hieronder een korte inleiding over acupunctuur.

Voor een afspraak: Acupunctuur Dongen

Zie ook de Vijf Veranderingsfasen.

De onderstaande symptomen zijn slechts globale kenmerken. De TCM gebruikt een uitgebreid scala aan diagnostische hulpmiddelen: BaGang, onderscheid tussen Qi, Xue en Jinye, externe en interne pathogenen, pols en tong, etc.
De vijf Yin organen staan in verband met de verschillende emoties. De vijf Yin organen zijn:

De Nieren (Water)
De Lever (Hout)
Het Hart (Vuur)
De Milt (Aarde)
De Longen (Metaal)


De Nieren

Symptomen welke met de Nieren (fase water) en de Nier-meridiaan samenhangen zijn:

Duidelijk aanwijsbare pijnplekken op dezelfde plaats. Gevoelig voor koude en kouwelijk aangelegd zijn. Warmte en beweging daarentegen doen de pijn verminderen. Stijf en traagheid, o.a. arthrose. Ophoping van vocht, impotentie en libido verlies, onvruchtbaarheid, er 'oud' uitzien. Klachten betreffen het functioneren van de nieren, bijnieren, het skelet, zenuwstelsel, verlies van hoofdhaar, slecht gebit, zwak gehoor en klachten aan de interne organen van de onderbuik.

Angstig zijn, met weinig tot geen vertrouwen in zowel de interne als de externe omgeving. Wantrouwig in relaties, koppig, eigenwijs, egocentrisch gedrag en gedachtenwereld. Angstige depressies, moeite met aarden, vaak duizelig, koude voeten.


De Lever

Symptomen welke met de Lever (fase hout) en de Lever-meridiaan samenhangen zijn:

Last van hoofdpijnen, hyperventilatie, astmatische aanleg en zenuwontstekingen. Pijn is sterk wisselend in hevigheid, lokatie en tijdstip. Angina pectoris, hoge bloeddruk, spier- maag- en darm-krampen. Last van ogen, lever, galblaas, pezen, spieren en banden

Negatief zelfbeeld, zich snel schamen (blozen), overdreven onrechtvaardigheidsgevoel, frustartie, opgekropte agressie, zich achtergesteld voelen.

 


Het Hart

Symptomen welke met het Hart (fase vuur) en de Hart-meridiaan samenhangen zijn:

Storingen in de bloedsomloop, het hart, bloedvaten, tong en dunne darm. Slapeloosheid, vergeetachtigheid, labiel en slechte concentratie

Uitslovend grappig zijn, praatziek, ongeduldig, hysterisch gedrag. Beter doen voorkomen in combinatie met leugentjes 'om bestwil'. depressief zonder duidelijke kenmerken. Onrustig.

 


De Milt

Symptomen welke met de Milt (fase aarde) en de Milt-meridiaan samenhangen zijn:

Zeurende pijnen zonder goed lokaliseerbaar te zijn. Een loom, zwaar gevoel en/of zwellingen gaan ermee gepaard. Klachten van de ontlasting, braken een opgeblazen gevoel, slijm in ademhalingsorganen en darmen.

Aderverkalking, spataderen, snel blauwe plekken krijgen en aambeien zijn typische Milt aandoeningen. Verder klachten van de mond, de milt en de maag.

Zwaarmoedigheid, niet in het hier en nu leven. Obsessie met het verleden, bewustzijnsvernauwing, tobberig, piekeren, depressief, overdreven analyserend.

 


De Longen

Symptomen welke met de Longen (fase metaal) en de Long-meridiaan samenhangen zijn:

Zwakke stem, droge huid en slijmvliezen. Hyperventilatie en hoest. Last van longen, dikke darm, neusholtes, sinussen, bronchiën en huid.

Snel van zijn stuk gebracht, vertekend toekomstbeeld, angst voor de toekomst, zwak aanpassingsvermogen, snel in tranen. Kleine zaken kunnen iemand helemaal van streek maken.