Je bent hier: Home > Qigong

五脏功 - Wu Zang Gong

Wu Zang Gong (vijf hoofdorgaan oefening). De serie werd ontwikkeld door Dr. Xu Hongtao aan het eind van de 20e eeuw. Een recente variant is de Guigen qigong (website). Gezien de directe werking van onderstaande oefeningen wordt u aangeraden deze alleen onder deskundige begeleiding uit te voeren.
Onder dankzegging aan Wim Weel en Rian Smolders (website) die mij deze serie leerden.


Voorbereidende Oefening

Opening

Handen en armen zijwaarts op cirkelen tot boven BaiHui, daarna neerdrukken. Armen naast het lichaam, vingers reiken naar de aarde.

Oefening

Linkerhand schept aarde energie en met palm op reikt richting rechts tot kruinhoogte. Neemt daar hemel energie op, romp draait weer naar het midden en de linkerhand met de palm richting lichaam zakt, vingers zijwaarts gericht. Daarbij de voorstelling dat de aarde en hemel energie het lichaam binnen stromen.stralen.schijnen. Tegelijkertijd zinkt het hele lichaam mee alsof je op een kruk gaat zitten.

Wanneer de linkerpalm ter hoogte van DanTian is draait het lichaam naar links. Beide handpalmen naar beneden. Duimen en wijsvingers maken een tijgerbek. Zon en maan in de handen schijnen nu naar: linkerhand via LaoGong [P8] rechterhiel, rechterhand naar linkervoorvoet (contact met YongQuan [KD-1]). Iets meezinken wanneer de handen boven de tenen resp. de hiel zijn.
Terugdraaien en hetzelfde met de rechterhand en draaien naar rechts.

drie punten

Afsluiting Shou gong
收工 shōugōng = stop work for the day | Shì ∼ de shíhou le. It's time to stop work for the day.


Milt Maag Oefening Pi-Wei-gong

脾脏 milt - 胃脏 maag (pízàng – weìzàng)
Milt en Maag zijn Aarde organen. Milt stroomt op en Maag neerwaarts. Milt en Maag zijn beide van invloed op de spijsvertering.

Opening

weipiShou gong: opnemen en stapelen in DanTian

Oefening

Armen gaan zijwaarts en scheppen energie vóór je, breng deze met middelvinger op ZhongWan [Ren 12]. Laat energie je lichaam instralen tot aan de wervelkolom.
Herhaal hierna nog 2 maal.

Laat dan de handen met de vingers naar beneden gericht zakken terwijl je meezinkt. Laat de vervuilde energie in de aarde stromen. Beweeg de handen dan iets breder dan de schouders ofwel naast de benen, en laat de twee ballen onder je handen opkomen. Druk ze neer, steeds lager tot de derde maal wanneer de handen via de binnenzijde van de benen opkomen tot aan het kruis. Starten bij de grote teen en de Milt meridiaan volgen. Energie gaat mee omhoog.

Vorm een driehoek met de duimen en wijsvingers en beweeg deze drie maal cirkelend voor de onderbuik (rechts-op-links-neer), daarna driemaal andere kant op.
Beweeg beide handpalmen met de ruggen naar buiten en LaoGong punten in één lijn voor het onderste DanTian. Verbindt de Laogong punten energetisch met elkaar. Druk en trek de beide handen naar DanTian. Drie maal. Beweeg dan de beide handen uit elkaar en met de palmen op bewegen naar boven, tot aan je keelkuiltje: Tiantu [Ren 22]. Tiantu harmoniseert de Maag en Milt Qi. Stel je voor dat de Milt energie zich omhoog beweegt tot aan de keel waar het zich vermengt met je speeksel, druk dan neer en stuur de Maag energie neerwaarts tot aan tweede teen.
Herhaal minimaal driemaal.

Afsluiting Shou gong


Hart-Longen Oefening Xin-Fei-gong

Hart (心脏 xinzàng) is Vuur en Longen (肺脏 fèizàng) Metaal. Beide meridianen lopen over de arm.

Opening

longNet als bij de eerdere oefeningen

Oefening

Draai naar links, neem de bal (links boven rechts onder) en stap uit met rechts tot in gongbu. De rechterhand steekt naar voren evenwijdig met de rechtervoet met de handpalm naar boven, de linkerarm is gedraaid en naar achter gericht zodat ook de linkerpalm naar boven wijst. De achterste arm is weliswaar gedraaid maar niet te hoog. Let op dat de schouder open blijft.
Draai het middel naar links en verplaats het gewicht. Draai tegelijkertijd beide armen om hun as, voorstellend dat er een qi-bal van de voorste hand rolt, door de arm, de schouders, romp en naar de achterste hand. Kijk over de hand heen de verte in.
Herhaal deze beweging nog twee maal.
Bij de laatste keer achter stap je terug met de rechtervoet terwijl de rechterhand assisteert bij het dragen van de zware bal. Draai terug naar het midden, met de zware bal tussen de handen.
Herhaal dit naar de andere kant.
Laat dan de vingers energie opnemen uit de aarde, links en rechts en de hemel. Breng de handpalmen tot ongeveer 1cm bij elkaar. Breng de handen neer en plaats de middelvingers dichtbij ShanZhong [Ren 17]. Laat de energie het hart en de longen aanvullen tot aan de rug. Nog twee maal energie plukken. Dan afsluiten.  

Afsluiting Shou gong


Nieren Blaas Oefening Shen Pangguang gong

Nieren (肾脏 shenzang) en Blaas (膀胱 Pangguang) zijn beide Water.
Opening

shenshuNet als bij de eerdere oefeningen

Oefening

Druk en trek drie maal twee ballen onder water op schouderbreedte. Bij de derde maal via binnenkant van het been omhoog halen en energie via Dai Mai naar Shen Shu [Nieren poort - Blaas 23]. Nog tweemaal energie achter je plukken. Laten doorstralen naar je nieren.
Handen onder oksels door naar je haargrens brengen. Driemaal van voor naar achter sturen.

Afsluiting: Shou gong


Lever Galblaas oefening

Lever (Gan zang 肝脏) en Galblaas (Dan zang 胆脏) zijn beide Hout.

Opening

Net als bij de eerdere oefeningen

Oefening

galblaasLaat de vingers energie opnemen uit de aarde, links en rechts en de hemel. Richt Laogong punten naar BaiHui en stuur de energie naar binnen.
De handen zakken tot aan de zijkant ter hoogte van de oren. Draai driemaal naar achter om de galblaas energie naar beneden te sturen. Stuur deze richting schouders.
Breng handen naar beneden tot bij de taille, druk dan driemaal de bal neer langs de broekband.
Bij de derde keer zo diep mogelijk zinken en breng de energie via de Lever meridiaan langs de binnenkant omhoog tot aan het voorlaatste punt van de lever mai, in het gebied van de elfde rib.
Laat de energie het gebied instromen. Pluk nog tweemaal energie.
Handen gaan omhoog tot voor de ogen. Sluit de ogen en laat de energie vanuit de Laogong punten de ogen in stromen.

Minimaal driemaal herhalen

Afsluiting Shougong